Drop Down Menu
   
   
   
M3i SERIE
MX SERIE
E3 SERIE
E5 SERIE
79 SERIE
790
792
794
796
79C
M-iSPHERE
SUBWOOFERS
STANDS
BROCHURE

 

De Mission 79 serie, een stap verder
De voorloper van de 79 serie, Mission’s eerdere succesvolle 78 serie, heeft altijd veel waardering gekregen zowel in internationale kritische luistertests als voor hun originele ontwerp en uiterlijk.
De nieuwe 79 serie omarmt deze benadering met overtuiging en tilt de prestaties en de design-standaard naar nieuwe hoogtes. Een symbiose van vorm en functie verkregen door ruim 30 jaar ervaring in acoustic design, innovativiteit en liefde voor muziek.

Acoustic design
Het ontwerpen van luidsprekers brengt met zich mee dat er altijd een evenwicht gevonden moet worden tussen pure wetenschap en intuïtieve kunst. Nieuwe materialen, moderne fabricage processen en steeds betere meetinstrumenten scheppen mogelijkheden die voorheen voor ontwerpers niet aanwezig waren. In de praktijk echter leveren deze informatiebronnen nieuwe inzichten en oplossingen maar werpen gelijktijdig ook weer nieuwe vragen en problemen op.

Tot voor kort ging de aandacht van veel luidsprekerontwerpers vooral uit naar kleuring, power handling, en frequentiebereik. Luidspreker onderzoek richtte zich vooral op frequentiegedrag en de daarbij gebruikte anechoic kamers (vaak zeer grote ruimtes zonder acoustiek, ook wel ‘dode’ ruimtes genoemd) Deze werden aanbeden als waren het de kathedralen van de luidsprekeronwikkeling. Hierbij werd helaas veelal gebruik gemaakt van beperkt bronmateriaal en veel gebruikte versterkers beschikten over ontoereikende headroom waardoor diverse fundamenteel vitale aspecten van luidsprekers zoals gevoeligheid, dynamisch bereik, en aanstuurbaarheid serieus bleven ondergewaardeerd. Door onvoldoende naar hun prestaties in een normale kamer te kijken -en dat is de plaats waar u en ik toch muziek beluisteren- zijn er jarenlang vele muzikaal onbevredigende producten op de markt gebracht.

De meest eenvoudige waarheid is dat er fundamentele verschillen zijn tussen live muziek en hi-fi weergave.
Sinds er sterke verbeteringen in broncomponenten en versterkers zijn gerealiseerd hebben deze onmiskenbaar tekortkomingen blootgelegd bij veel luidsprekers. Zoals beperkingen in dynamisch gedrag, overdreven basweergave en gebrek aan coherentie en resolutie. De voordelen verkregen door de audiofiele eigenzinnige Mission ontwerpbenadering waarbij veel aandacht wordt besteed aan deze eigenschappen wordt door een groeiend aantal mensen gewaardeerd die de ware emotie en drama van muziek van belang vinden en als essentieel onderdeel zien in hun muziekweergave. Bij Mission streeft men immer naar muzikale perfectie in perfomance en esthetische perfectie in design. Dit betekent in de praktijk aansluiten, gaan zitten en genieten.

Productie proces
Voor vrijwel alle luidsprekerfabrikanten betekent luidsprekers ontwerpen compromissen accepteren. Meer dan ooit moet er gedwongen gebruik worden gemaakt van units welke verkrijgbaar zijn bij de vele fabrikanten ervan, van behuizingen die weer geproduceerd worden door anderen en uiteindelijk krijgt dan het scheidingsfilter de (vaak moeilijke) taak om de verschillen tussen onderlinge drive units en de werking van deze als totaal met die van de behuizing te compenseren. Zelfs grote bekende fabrikanten die claimen revolutionaire ontwerpen te hebben, assembleren maar al te vaak alleen maar onderdelen gemaakt door anderen.

Mission daarentegen ontwikkelt en produceert al haar producten en componenten zelf tot complete producten (vertikaal geïntegreerd productie en ontwikkelingsproces) waarbij na elke fase van het proces kwaliteitscontroles uitgevoerd worden. Het design team in Engeland maakt de keuzes in materialen, processen en performance parameters voor elk component of onderdeel. Zij werken nauw samen met zeer kundige en ervaren productie teams om op deze wijze efficiëntere productieprocessen en daardoor betere producten met veel interne technische afstemming en samenhang te ontwerpen en te realiseren.

Kastconstructie
De 79 serie is hiervan een voorbeeld en een belangrijke stap voorwaarts o.a. op het gebied van high-tech luidsprekerkast ontwerp. De kastpanelen bestaan uit 3 verschillende lagen. Elk met een andere materiaaldichtheid die van resonantie absorberend composiet materiaal is gemaakt. De verschillende lagen zijn met een speciale daarvoor ontwikkelde lijmlaag, die ook werkt als een akoestische isolator tegen onderlinge vibraties tussen de lagen, op elkaar verlijmd. Elke laag is getuned om bepaalde frequenties in de kastresonantie te dempen en gecombineerd als geheel dempt dit paneel drastisch de lengte en zijdelingse vibraties in de behuizing. Dit doordachte en complexe kastontwerp resulteert in een uitzonderlijk stijve kastconstructie met sterk verminderde kleuring en resonantie. Weer een stap dichterbij naar de meest ideale luidsprekerbehuizing.

Driver innovatie
Mission heeft een grote reputatie als het gaat om introductie van revolutionaire nieuwe conusmaterialen. Door de enorme kennis verkregen op gebied van conusgedrag is men continu op zoek naar nieuw beschikbare materialen welke over de beste eigenschappen beschikken, zoals extreem grote 3- dimensionale stijfheid (voor een gecontroleerde conusbeweging) en een gelijktijdig hoge interne demping om interne reflecties tegen te gaan. Allerbelangrijkst is echter naast deze eigenschappen dat het materiaal superlicht en snel moet zijn, met zo min mogelijk traagheid, voor een zo precies mogelijke transient weergave.

Het nieuwste conus materiaal ‘Parawave’ is het resultaat van vele jaren research naar de eigenschappen van aramide fibers en hoe deze het beste gebruikt kunnen worden in conusmateriaal. Aramide (gesponnen) vezels zijn licht van gewicht en hebben een enorme treksterkte (5x sterker dan gewicht in staal). Om deze in conusmateriaal (3 dimensionaal) te verwerken is een zeer uitgebreid verwerkingsproces noodzakelijk.

Door uitgebreide research gedaan in het aramide testprogramma, waaronder het gedrag bij verschillende frequenties, gebruikte harsen als bindingsmateriaal, constructie methoden en verschillende fiber types is er uiteindelijk een conus gecreëerd die beschikt over een vrijwel perfect bewegingsgedrag over het gehele frequentiebereik, ongeëvenaarde interne demping en dit alles met vrijwel verwaarloosbare bijwerkingen en behoud van de eigenlijke materiaal eigenschappen: snelheid en precisie. .